čtvrtek 5. června 2014

Water marbling a moje poprvé s ním

Dostatek času ve mně vyvolal chuť vyzkoušet něco nového, náročnějšího, něco, do čeho se nepustí hned tak někdo. Troufla jsem si tedy na water marbling - techniku, při níž je využíváno povrchového napětí vody. Jedná se o časově náročnou a složitou metodu lakování, nicméně vytvořené obrazce zdobící nehty vám to vynahradí. Krása marblingu spočívá totiž v tom, že co kus to originál! :)

Časová náročnost 
S vervou jsem do lakování pustila hned ráno (což u mě začíná v 11:00). A udělala jsem dobře! Jedním z největších zabijáků času této techniky je (když ji děláte poprvé jako já) výběr laků. Háček totiž není ve výběru kombinace barev, nýbrž zkoušení všech laků, se kterými by se dala tato technika aplikovat na nehty. Ne každý lak je totiž stvořený právě pro marbling.
Správný lak poznáte tak, že se krásně rozprostře na hladině vody. Vyzkoušela jsem několik značek ze své sbírky a skvěle se mi pracovalo s laky od Gabrielly Salvete, Uma cosmetics, Essence a Rimmelu. Nepochodíte s rychleschnoucími a praskajícími laky, také se na tuto metodu nedají použít laky s glitry a matným efektem. *Některý z dalších článků věnuji lakům, které jsou vhodnými adepty právě na water marbling :)*
Velmi důležitá je teplota vody. Pokojová teplota je ta pravá! V moc studené nebo naopak moc teplé rozprostírání laku na hladině vody fungovat nebude. Vodu nechte odstavit tak hodinku před samotným lakováním, pokojová teplota se dostaví sama. :)
Dalším kámenem úrazu je fakt, že ne každý lak kamarádí s ostatními. Takže na programu je zase zkoušení, zkoušení a zkoušení, než zjistíte zda jeden to udělá s druhým, druhý se třetím, první se třetím a tak dál... Z mojí mini zkušenosti mohu říct, že dobře spolupracují laky stejné značky (mají podobné složení). Kombinace různých značek musíte otestovat.
Samotné "lakování" zabírá také hromadu času, a to proto, že se každému nehtu věnujete individuálně, tedy celý proces pro každý nehet zvlášť! Uznávám, můžete klidně udělat tři nehty zároveň (měla jsem tu chuť!), ale pokud jste začátečník jako já a chcete v prvním pokusu s water marblingem uspět, doporučuji po jednom. ;)
Dalším žroutem času je potom čištění nehtů. Do vody totiž kromě nehtu ponoříte také kus prstu, což je nemilé (tedy pouze v případě, že nestojíte také o nalakované prsty). Čistit každý nehet zvlášť (to už po třech nezvládnete) je asi nejhorší část této techniky lakování vůbec! Zjednodušit si čištění můžete náplastí či izolepou, kterou si přilepíte na prsty kolem nehtů. Obarvenou náplast/izolepu poté jednoduše odtrhnete (nicméně i tak se mini čištění nevyhnete).
No a nakonec úklid! Protože zjistíte, že se kolem vás válí hromada ubrousků upatlaných od laků, miliardy párátek a tyčinek do uší, jimiž čistíte prsty...A teď to všechno poklidit, což se nikomu po tolika hodinách strávených nad laky nechce...
Takže stojí to za to?! -_- JO! :)
Mimochodem, lakování mi zabralo celé dopoledne (v mém případě do tří odpoledne :D ).

Potřeby:
  1. kelímek/sklenička s vodou pokojové teploty - použijte kelímek s menším průměrem, stačí když se do něj vleze pár prstů;
  2. bílý lak na nehty - ten se používá jako základní barva v jedné nebo dvou vrstvách, jeho použití zajišťuje jasnější a sytější barvy;
  3. barevné laky - přesně ty, které jsou použitelné na water marbling a které se spolu dají kombinovat
  4. párátka
  5. ubrousky 
  6. odlakovač 
  7. base & top coat

Návod: 
Na youtube najdete miliony videí s návodem jak na water marbling, jedno z nich vám přidávám sem. A připojuji pár poznámek. :)



  • kelímek s vodou nechte hodinku před lakováním odstát, to zajistí správnou tedy pokojovou teplotu;
  • moc tvrdou vodu z kohoutku můžete nahradit destilovanou nebo kupovanou vodou, laky se budou rozprostírat po hladině lépe
  •  pokud byste se rádi vyhli čištění nalakovaných prstů, olepte je náplastí či izolepou, čištění nebude tak náročné;
  • laky na hladinu aplikujte z co nejnižší vzdálenosti, zajistíte tím tak lepší ulpění kapky laku na povrchu vody
  • pomocí párátka si vrstu laků přichyťte ke kelímku, lépe se vám budou tvořit ornamenty
  • po každém namočení párátka do vrstvy laků párátko očistěte ubrouskem
  • prst nechte ponořený několik sekund a počkejte až lak na povrchu vody zaschne, mnohem lépe se pak odstraňuje z hladiny
  • nezapomeňte na top coat, který dodá vaší manikúře delší výdrž a hlavně lesk! :)

Moje poprvé
Jak jsme již zmínila, tato technika mi dala zabrat, strávila jsem nad ní celé dopoledne. Přesto si troufnu říct, že na poprvé to není vůbec špatné. :) Vybrala jsem si ke kombinaci světle růžový lak od GS a šedý od Uma cosmetics, ti spolu kamarádí. Vyzkoušela jsem různé tahy, tudíž každý můj nehet je trošku z jiného soudku, nicméně s touto technikou nikdy nevytvoříte stejný efekt dvakrát, což je bomba! :)
Ok, předvedu!

Takhle to vypadá, když se lak nerozprostírá na hladině - tudíž tento lak nevyhovující!

Tito dva krasavci už vyhovující jsou, na řadě je tedy vrstvení...

Párátkem vytvoříme tahy různým směrem obrazce, nehet přiložíme a ponoříme tam, kde je obrazec nejhezší a kterou část chceme na nehtu! :)

První a druhý pokus v mém životě (z prava)

Nejhezčí, který se mi povedl :)


Co kus to originál! :)
Doufám, že jsem vás alespoň trošku navnadila tuto metodu vyzkoušet, protože podle mě ten čas a námaha za to stojí! Co říkáte? :) Zkoušeli jste tuto metodu někdy? Jak se vám povedla? :)
Těším se na komentáře! L.

6 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle, ale odrazujeme mě ta časová náročnost, jelikož mi nalakované nehty vydrží sotva pár dnů :D Ale inspirace skvělá, moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, asi to nestojí za ty dva dny :) ale když není co dělat :) a děkuji! :) ♥

      Vymazat
  2. Marblovanie je super, skúšala som to pár krát, vyzeralo to pekne, ale je to strašne zdĺhavé čo sa týka čistenia, takže ostávam pri klasickom lakovani :)
    Pozývam ťa do mojej giveaway
    http://bynicka.blogspot.sk/2014/06/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto souhlasím, taky dám přednost raději klasickému lakování :) díky za pozvání určitě mrknu :)

      Vymazat
  3. Tak tohle je fakt pecka! :-) jen ten čas :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! :)